четвер, 17 листопада 2016 р.

Бібліотека - квітник талантів.Презентація робіт майстрів села.



    






















    


    
    
    

    

       Витоки народного мистецтва сягають сивої давнини. Зберігаючи тісний зв`язок з традиціями народної творчості минулого, народне мистецтво набуває нового змісту, нових якостей і рис сьогодення. Вічнозелене дерево народної творчості збагачується новими паростками в наш час.
        Люди намагаються не задовольнятись лише спогляданням  краси, а й створювати її.
       І в цьому найпершим помічником є наша бібліотека – скарбниця духовної мудрості. Найголовніша мета бібліотекаря виховувати красою, прищеплювати любов до своєї  минувщини і турботу про майбутнє.
       Адже в перекладі з грецької слово «естетика» означає здатність сприймати світ почуттям.
       Естетичне виховання читачів починається, як тільки читач переступить поріг бібліотеки. Це і красиво оформлені книжкові виставки, інтер’єр бібліотеки, гарно розставлені стелажі, квіти в бібліотеці.
       У формуванні духовного світу і естетичних смаків користувачів, особливе місце займають твори мистецтва і художньої літератури.
       Роль книги в пропаганді мистецтва дуже велика, але книга не може замінити собою безпосереднє сприймання  творів мистецтва. Неможливо навчитись розуміти і любити музику, не слухаючи її: найкращі описи неспроможні передати красу картини, якщо ти не бачив її.
       Масові заходи, що супроводжуються показом репродукцій, музикою, театральним дійством, майстер-класами стають по-справжньому цікавими і пізнавальними.
       Наше село пишається своїми талановитими народними умільцями, які знаходять час, щоб втілювати красу душі, бачення прекрасного у своїх творчих роботах. Бібліотека постійно займається популяризацією творчих здобутків сільських талантів ( включаючи випуск брошур ).
 В небі сонця золотий клубочок
  Розсипає нитки промінні,
  Їх збирають рученьки дівочі
  І гаптують цвіт на полотні.            
                                          Максим Рильський
       Вишивка в Україні і в нашому селі зокрема, посідає одне з провідних місць.
До невичерпних джерел народного мистецтва звернулася і наша бібліотека.
Виставка майстрині-вишивальниці Полюхович Любові Петрівни полонила серця багатьох відвідувачів  книгозбірні.  При опитуванні «Які періодичні видання ви хотіли б бачити у сільській бібліотеці?» посипалися замовлення на літературу по рукоділлю (узори вишивок).                                                                                          
       Майстрині Полюхович Л., Степова О., Хорунжа Г., Хандусь С., Краснова В. – люди різних професій, але їх об’єднує одне – талант, любов до прекрасного, їхні «золоті руки». Вони являються постійними читачами нашої бібліотеки, з нетерпінням чекають новинок з періодики по вишивці та в’язанні, залюбки консультують бажаючих навчитися цьому ремеслу.
       Спільно з будинком культури був організований майстер-клас від Полюхович Любові  «Вишивала мама рушники, вишивала…»  Майстриня познайомила дорослих і дітей з технікою вишивки, навчила розбирати малюнки-схеми, в яких подається послідовність усіх етапів вишивання. Крім того від бібліотекаря присутні дізналися про історію української вишивки від давнини до нашого часу, ознайомилися з книжковою виставкою « Українська вишивка».
        





       Степова О., Хорунжа Г., подарували бібліотеці рушники та серветки, зараз вони є прикрасою читального залу та народознавчого куточка. Читач бібліотеки подарувала вірші про український вишитий рушник «Рушники, рушники, вишивані у вишивках долі…»
       Заохочені старшими наставниками,  молоді дарування до щорічного конкурсу  «Фестиваль дитячої творчості», Степова Надія, Саврак Катерина, Клімович Настя вишивають  шедеври,  радують та займають призові місця.
          



         
       Оригінальні роботи з сірників надали для виставки «Ці «прості» сірники» Степовий Максим, Мельниченко Олексій. Хлопці створили слайдову  презентацію про цікавий світ  виробів з сірників, послідовність роботи. Ці талановиті юнаки    проявили себе у багатьох видах мистецтв.                                               



       Час не стоїть на місці. І ось вже захоплення комп’ютерними іграми, цифровими фотоапаратами, телефонами привело дітей до створення відеофільмів. На базі бібліотеки, використавши народознавчу кімнату, зібрані побутові речі, старовинний одяг та сучасний інтернет школярі місцевої Новогригорівської І ЗШ  створили фільм «Вечори на хуторі біля Маржанівки» до різдвяних свят.  Завдяки участі у масових заходах вчорашні сором’язливі та мовчазні підлітки стають талановитою  та творчо обдарованою молоддю.   
       До 200-річчя до дня народження Т.Г.Шевченка окрилені першим успіхом у зйомці фільмів учасники розважально-дозвіллєвого гуртка  «Веселка» пропонують зняти серйозне кіно про життя та творчий шлях генія і пророка України. Спільно з Новогригорівською І ЗШ, Будинком культури до свята була організована  і проведена презентація фільма.
   


       У наш непростий час захоплення в’язанням – це і хобі, і теплий, модний та  дешевий одяг. В`яжуть у нашому селі багато господинь, навіть чоловіки не цураються займатися рукоділлям. Періодичні журнали, книги по в’язанню, виставки в’язаних речей мають неабиякий попит. Бібліотека , будинок культури часто збирають майстринь під своїм дахом для обміну думками, досвідом своєї роботи, презентації нових видань цієї тематики.
             


             




       Бісероплетіння – гарний і трудомісткий вид мистецтва. Його вподобали наші діти, роблячи спочатку прості речі, та дякуючи періодичним виданням та інтернету удосконалюють свої навики. На бібліотечних конкурсах, виставках стали з`являтися шедеври з бісеру, навіть бібліотеку прикрашають подаровані  предмети.                                                                           
       З метою виявлення нахилів та здібностей користувачів, щорічно проводиться анкетування, яке допомагає виявити обдарованих читачів. Такі обдаровані потребують створення належних умов для плідної праці, навчання та розвитку творчих здібностей. У свій час, за допомогою анкетування та співпраці з школою було виявлено юних поетів Мельниченко Юлію, Пухальську Богдану, Мельниченка Олексія,  Степову Надію.
       У нашій бібліотеці проводяться конкурси, де творчо обдаровані юнаки та юнки змагаються та демонструють свої надбання. Їхні вірші друкуються на шпальтах періодичних видань у Долинській, Кіровограді. Популяризація поезії наших поетів здійснюється шляхом створення Новогригорівською І сільською бібліотекою друкованої продукції, освітлення у блозі.
       Упевнено крокує поетичною стежкою жителька нашого села Овчаренко Валентина Ігорівна, творчі здібності якої радують односельчан на масових заходах у бібліотеці «Таланти степового краю», презентації збірочки її віршів «Зерна життя», на концертах у місцевому клубі, на уроках української літератури у школі.                                                                                              
       Односельці знають, люблять і пам’ятають Григорія Юхимовича Топчія, його гострі та веселі гуморески. У нього  «маржанівці»  вчилися переживати скрутну хвилину з гумором і ніколи не падати духом. Відвідуючи бібліотеку читачі часто беруть гуморески Топчія Г.Ю., читають, сміються, згадують добрим словом у минулому культурного працівника.
       Роботи наших талановитих односельчан  неодноразово демонструвалися на багатьох виставках, конкурсах, були відмічені призовими місцями.
       Народне мистецтво – наче чиста криниця, з якої споконвіків люди черпали і черпатимуть творчу наснагу.


                                                                               

                                              

Немає коментарів:

Дописати коментар